Преходът към свят без кеш може да постави милиони хора в изолация

Преходът към свят без кеш може да постави милиони хора в изолация

Парите в брой все още са единственото платежно средство за редица общности

27 май 2021 г., София. Резкият преход към общество без кеш може да остави милиони хора по света в изолация, според международния доставчик на финансови услуги Euronet. Експертите на компанията смятат, че използването само на дигитални операции създава предпоставка за сериозни проблеми в райони, където парите в брой продължават да са основното платежно средство. Това е особено валидно за България, където 80% от всички плащания са в кеш. Ситуацията в Европейския съюз не е много по-различна – според проучване на Европейската централна банка, през 2020 г. 73% от всички трансакции в търговските обекти в ЕС са били в брой.

Кешът все още има изключително важна роля за нормалния живот на много хора, въпреки че пандемията значително ускори развитието на дигиталните плащания. Във времена, в които обаче банките затваряха временно, банкоматите бяха своеобразен спасителен пояс за местните общности в Европа, осигурявайки им удобен достъп до пари в брой. Тегленето на банкноти от ATM устройство или от банка и използването им за ежедневни плащания помага на потребителите да подобрят управлението на личния си бюджет. За малките бизнеси е почти невъзможно да изпълняват ежедневните си дейности без наличието на пари в брой, а таксите за обработка на картовите плащания могат да се окажат твърде голям разход, за да бъдат достъпни при по-дребни покупки. Разплащането с местни доставчици за различни стоки също понякога е възможно само в кеш. 

Преходът към свят без кеш

Заключението на експерти от целия свят е, че идеята за общество без кеш все още е трудно постижима и приложима. Според доклад на Европейския съвет за плащанията (European Payments Council) парите в брой създават усещане за сигурност у хората и липсата им може да ги накара да се чувстват по-уязвими особено по време на криза. В допълнение на това, в доклад на независимата организация Access to Cash Review се изтъкват опасенията, че преминаването към общество без кеш би поставило в затруднено положение почти 1 на всеки 5 души от населението на Обединеното кралство (17%).

„Най-добрият подход, който можем да предприемем, е да развиваме както плащанията в брой, така и дигиталните. Наличието на избор при плащането на стоки и услуги не само ще стимулира бизнесите и ще допринесе за икономическия растеж и стабилност, но и ще създаде чувство на сигурност у хората. Затова Euronet е ангажирана да гарантира приобщаването на всички потребители, като им предлага решения както за кешови, така и за дигитални плащания, осигурявайки удобен достъп до парите им, когато и където имат нужда от тях“, коментира Калина Стойкин, регионален мениджър на Euronet за България.

Компанията наскоро стартира мащабна кампания, насочена към създаването на бърз и лесен достъп до пари в брой в отдалечени райони в България. Инициативата ATM за общността“ е създадена специално за общини, които искат да предложат възможност за теглене на пари в брой на жителите си. Повече информация за проекта може да бъде открита тук.

За контакт
Безплатен номер

Търсене