Характеристики за сигурността на банкнотите

Характеристики за сигурността на банкнотите

Преди две години публикувахме статия за символиката на банкнотите и за това как изкуството играе важна роля при създаването на дизайна им. Искаме да задълбочим темата и да обсъдим някои от основните  характеристики на банкнотите, свързани със сигурността и визията им.

Сигурност на банкнотите

Всички банкноти от цял свят имат различни защитни елементи, за да се намали вероятността да бъдат възпроизведени с цел измама. Някои от най-често срещаните характеристики включват:

Материал на банкнотата – полимер или памук?

Голяма част от банкнотите в света все още се произвеждат от памук, лен или други текстилни влакна. Полимерните парични единици са сравнително нови на пазара на банкнотите. През 1996 г. Австралия е първата държава, която приема комплект банкноти с пълна стойност след опитите на Коста Рика и Хаити, които използват Tyvek като вариант на банкнотите, а остров Ман – Bradvek. Тези банкноти са били изтеглени поради проблеми с мастилото и неговата трайност

Водни знаци/разделяне на изображенията

Това е най-разпространеният защитен елемент на банкнотите, който се създава в процеса на отпечатване. По начало водният знак се вижда само когато банкнотата се държи срещу източник на светлина. Някои водния знаци включват цветя, птици, архитектура и хора.

На южноафриканския ранд изображението на лъв е разделено на различни печатни елементи от всяка страна на банкнотата. Това се вижда като цяло изображение само когато се държи срещу източник на светлина.

Памучните банкноти на Обединеното кралство са имали подобен елемент, показващ символа на паунда (£), до въвеждането на полимерната им валута.

Холограми

Над 97 валути използват холограмните знаци като защитен елемент. Те могат да бъдат открити върху банкнотите под формата на печати, лепенки, защитни ленти или прозорци и могат да се използват върху повечето видове банкнотен материал.

Микротекст/микроскрипт

Това е малък текст, който може да се прочете само при силно увеличение. Той може да бъде открит като част от изображение, форма или линия.

Например върху банкнотата от 1000 долара на Сингапур е изписан националният химн на страната и той може да се прочете само с лупа. Микротекстът/микроскриптът е труден за сканиране или копиране и е често срещан защитен елемент в повечето банкноти по света.

Над 40 % от банкнотите, издадени от 2011 г. насам, имат елементи, променящи цвета си.

Всички настоящи евробанкноти имат тази функция, при която номиналната стойност се променя от лилаво в зелено или кафяво, в зависимост от ъгъла, под който се гледа банкнотата.

Невидими знаци

В някои бележки се използва невидимо мастило или знаци, които се виждат само под флуоресцентна или инфрачервена светлина. Тези знаци са невидими за невъоръженото око при нормално осветление.

Пример за това е австралийската банкнота от 5 AUD. На ултравиолетова светлина се вижда изображението на Eastern Spinebill, а само при инфрачервена светлина светлина дясната страна на банкнотата от 200 AUD единствената част от банкнотата, която се вижда.

Улеснение за хора с увредено зрение

Възможността за разграничаване на стойността на банкнотата за хора с увредено зрение също е важна характеристика на банкнотите —  от Брайловата азбука до релефния печат и размера на банкнотата.

Новите полимерни банкноти на Обединеното кралство имат релефни точки в левия край на банкнотата, американският долар има различни области на релефен печат, както и сингапурският долар, а южноафриканският ранд има релефни печатни черти по ръбовете на банкнотите, които помагат за определяне на стойността на банкнотата.

Анализ на банкнотите по света

След като се вземат предвид всички защитни елементи на банкнотите, се обмислят и такива елементи като цвета на банкнотата, оформлението, доминиращите фигури, животни и т.н. Money.co.uk изготвя подробен доклад и анализ на банкнотите по света и ето какво установяват…

При използване на най-близкия номинал до 20 паунда (приблизително 157 банкноти в света) са използвани 154 различни цветови тона, а предпочитаният цвят на 23% от банкнотите е зелен.

Също така в доклада се посочва, че при разширяване на избора на банкноти (общо 1 383):

  • 547 политически фигури,
  • 320 кралски особи,
  • 153 писатели,

Са били избрани да се появят на банкноти. Кралица Елизабет II е най-популярната фигура, която се появява на 45 различни банкноти от 11 държави.

С цялата тази информация, ако трябваше да имаме една глобална банкнота, какво можеше да се очаква? Проектирането ѝ, въз основа на резултатите от доклада, представя: банкнота с преобладаващ зелен цвят, на която е изобразен мъж политик с орел до замък…

Представете си!

За контакт
Безплатен номер

Търсене