Защо изборът на начин на плащане е важен за възстановяването от COVID-19?

Защо изборът на начин на плащане е важен за възстановяването от COVID-19?

Парите в брой са универсално разплащателно средство. Докато общностите, бизнесите и икономиките излизат от кризата, причинена от пандемията, изборът на различни начини за плащане е това, от което се нуждаем за възстановяването от COVID-19.

Докато виждаме как Европа постепеннo се измъква от локдауна, най-накрая сякаш се забелязва малка светлина в края на тунела. Трябва обаче да се замислим как вирусът повлия на глобалната общност и как принуди бизнеса с платежни услуги да се адаптира към кризата и нуждите на клиентите. Важно е да се запитаме какво научихме от пандемията и как ще изглежда бъдещето на плащанията след такова съдбоносно събитие.

Оцеляването на бизнесите…

Най-добрият начин за един бизнес да оцелее е да преосмисли начина, по който предлага услугите си. Като резултат от това, някои бизнеси трябваше да се адаптират към специфични системи за доставка, да създадат дигитални pop-up магазини, да продават продуктите си онлайн.

Имайки предвид това, индустрията за платежни услуги получи ценно прозрение как глобалната бизнес общност да се справи с кризата и как ще можем да се адаптираме в бъдеще.

Обемът на изтеглените пари в брой се увеличава…

Докато рестрикциите, причинени от локдауна, стимулираха много хора да извършват безконтактни плащания и да пазаруват онлайн, наблюдавахме спад в тегленето на пари в брой. Интересен факт обаче е, че сумите, които се теглят, станаха по-високи. Това означава, че въпреки че броят на посещенията до банкоматите е намалял, парите в брой все още са необходими като опция за плащане, защото хората увеличават сумите, които теглят!

Дори и в пика на кризата, LINK (доставчикът на ATM услуги в Обединеното кралство) отчете, че за седмица 11 милиона души са използвали банкомат, за да изтеглят пари в брой на стойност 1 милиард паунда. В Европа скокът на кеша в обращение през първите 4 седмици на пандемията до 10 април 2020 г. е от 41.2 милиарда евро до 1.33 трилиона евро. Доста внушителни цифри. Какво обаче означават всъщност?

Европейската централна банка посочва, че според предходно проучване, около една трета от целия кеш в обращение се пази от домакинствата като „бели пари за черни дни“. Предполагаме, че именно заради този тип поведение посещенията до банкоматите намаляха, но изтеглените суми се увеличиха.

Централната банка на Ирландия също твърди, че е имало значително увеличение в тегленията: „Наблюдаваше се по-нисък брой трансакции на банкоматите, което означава, че хората са теглели кеш с по-малко посещения до ATM устройствата“. Този аргумент е напълно логичен в обстановка на засилени ограничителни мерки.

Изборът на различни начини на плащане като предимство…

И така – беше ли повлиян бизнесът с платежни услуги? Не, той само се адаптира.

Глобалната общност се приспособи към новото нормално по отношение на начина, по който правим бизнес и плаща за стоките и услугите.

Ще възвърнат ли трансакциите в кеш предишните си стойности? Вероятно не, но това не означава, че няма да има нужда от пари в брой.

Изборът на различни варианти за плащане ще помогне на икономиките, бизнесите и общностите да ускорят възстановяването си след COVID-19. Следователно ще зависи от самите бизнеси да предложат различни разплащателни опции на клиентите си, за да поддържат баланса и да удовлетворят нуждите им.

И така – остава още един последен въпрос, върху който да се фокусираме в тази статия. Умират ли парите в брой? Отговорът е НЕ. Кешът не е мъртъв и няма да бъде, докато не се появи всеобхватно дигитално решение, което да удовлетворява всеки човек. Парите в брой са универсално разплащателно средство и все още имат място в обществото.

Да обобщим – излизайки от кризата с поглед към бъдещето, трябва да се адаптираме отново към нуждите на нашите клиенти и да им предложим избора, който те очакват, особено по време на пост-COVID възстановяването, което има глобален икономически ефект.

За повече информация по темата прочетете една от последните ни статии – „Рисковете за обществото от прехода към свят без кеш“. Именно там обсъждаме защо парите в брой са от ключово значение.

За контакт
Безплатен номер

Търсене