Рисковете за обществото от прехода към свят без кеш

Рисковете за обществото от прехода към свят без кеш

В тази статия ще дискутираме дали преход към общество без кеш е това, от което Европа наистина се нуждае в момента.

Пандемията драстично промени начина, по който живеем, и ни накара да преоценим това, което преди сме смятали за важно. Всъщност се оказа, че се нуждаем от много малко, за да оцелеем както по отделно, така и като глобално общество.

Правителствата по света посъветваха хората да работят дистанционно или изцяло да спрат да работят, като изключим малкото сектори, определени като „жизнено важни“. Европа и светът затвориха вратите си и бизнесите си, за да гарантират нашата безопасност.

Как това ще се отрази на ежедневието ни?

Отправяйки поглед към новото нормално, какво е необходимо, за да се даде тласък на местните бизнеси и икономики? Кое е от съществено значение?

Обикновено в моменти като тези не е необичайно да наблюдаваме как фирми възкръсват от пепелта. Иновативните собственици на бизнеси се адаптират към настоящата ситуация и правят промени, за да осигурят важни услуги. (Това включва и финансовата индустрия, особено с пускането на нови платформи за дигитални плащания).

Не пропускаме ли нещо обаче? Ще стане ли индустрията за платежни услуги прекалено дигитална и така да повлияе на милиони хора, които считат парите в брой за жизнено важни за ежедневието им?

Докато в света продължава да се води дебат за предпочитания начин на плащане, всичко, което има значение, е как тези начини се използват. Много хора все още трябва да плащат своите ипотеки, наеми, сметки, да купуват стоки и услуги и, най-важното, да получават пари!

И въпреки това въпросът все пак остава – индустрията за платежни услуги взема ли предвид всеки един гражданин, когато движи света към едно голямо общество без кеш?

Притесненията в Европа…

Банкери от Централна Европа вече изразиха опасенията си, че ограничаването на възможностите за плащане ще повлияе на т.нар. „скрити“ клиенти или тези, които често забравяме. Според тях е важно при въвеждането на каквато и да е иновация в платежните услуги водещо да бъде осигуряването на избор и достъп за всички.

Проучване на Европейската централна банка от 2019 г. показва, че докато около 80% от всички плащания в Еврозоната са в кеш, страни като Естония, Нидерландия и Финландия вече използват електронни плащания за почти половината от всички трансакции.

„Всеки ден сме подложени на атаки. Ако щитовете ви не са вдигнати, ще забележите активността веднага“, каза Петра Хийлкема, директор за платежните услуги в Централната банка на Нидерландия. „Парите в брой осигуряват доверие и виждаме, че има много хора, които се нуждаят от тях“.

Евалд Новотни, гуверньор на Националната банка на Австрия, заявява по време на конференция в Брюксел през 2019 г.: „Централните банки все по-упорито настояват, че парите в брой ще продължават да играят важна роля. Не смятаме, че скоро може да има общество без кеш. Ако например възникне авария и токът спре, парите в брой ще са единственото средство“. [Цитат от „Политико“]

Парите в брой са жизнено важни в ежедневието…

За много хора парите в брой са жизнено важни за нормалния им живот. В моменти, когато банките затварят временно, банкоматите са своеобразен спасителен пояс за местните общности в Европа, предлагайки им удобен достъп до кеш.

Ограниченият достъп до пари в брой създава риск от възникването на т. нар. „кеш пустини“ (големи райони без достъп до пари в брой) именно там, където има най-голяма нужда. В един от последните доклади на Access to Cash Review се акцентира, че евентуален преход към общество без кеш ще постави в затруднено положение около 17% от населението на Обединеното кралство.

С подкрепата на много банки по света Euronet е ангажирана с приобщаването на всички потребители както с възможности за плащания кеш, така и с дигитални решения. Наличието на избор при плащането на стоки и услуги ще стимулира предприятията, икономическия растеж и стабилността. Нека не забравяме, че докато вървим към дигитален свят, парите в брой все още имат жизнено важна роля за много хора, които трябва да бъдат взети предвид.

И накрая – в доклад на Европейския съвет по плащанията се твърди: „В повечето случаи парите в брой са универсално средство, срещано навсякъде, което е трудно за проследяване. Именно това създава чувство на сигурност у потребителите. Липсата на кеш може да накара хората да се чувстват уязвими, особено по време на криза. Следователно, мечтата за общество без кеш не изглежда изпълнима в момента“.

Възможност за избор на начин на плащане е това, от което се нуждаят бизнесът, клиентите и обществото за възстановяване от COVID-19 кризата. Научете повече в този блог.

Ако искате да предложите на своята местна общност вариантите за плащане, от които се нуждаят, свържете се с нас. Кликнете тук и попълнете контактната форма.

За контакт
Безплатен номер

Търсене